Frønyheter i nettbutikken 2019


Frøsalget i nettbutikken har vært i gang et par uker, og det er kanskje litt sent å si noe om årets nyheter. Men vi gjør det allikevel :-)

For oss er det viktig å teste alt vi skal selge i butikken, vi vil kunne anbefale sortene med sikkerhet. Vi prøver å lage den nettbutikken vi selv ville like å handle hos, og da er egen erfaring og formidling av dette noe vi setter stor pris på.

Vi har hatt endel utfordringer med dyrking av erteblomster, men i 2018 gikk det plutselig veldig bra! Utfordringene våre kan ha hatt med jordtype å gjøre, eller næringstilgang, det har i grunnen vært litt mystisk det hele. Så når det gikk så bra ble vi skikkelig glade!

Etter den gode sesongen synes vi at vi kunne legge til erteblomstfrø i nettbutikken, og sortene vi tilbyr er spesielt egnet for snitt. Det betyr at de er kraftigvoksende med gode lange blomsterstengler. Men vær oppmerksom på at de blir kortere etter at plantene har blomstret en stund. Vi oppnår god snittkvalitet i omtrent seks uker, før feltet som regel avvikles, og da skal vi helst ha et nytt felt på gang. En bloggpost om erteblomstdyrking er på gang før vi sår, vanligvis i andre halvdel av februar.

En av våre siste forelskelser er de søte nellikene i Chabaudserien. Vi dyrket de første gang i 2018, og har selv bare testet to farger, La France og Orange Sherbet, men var så begeistret for disse at i år skal alle sorter vi kunne få tak i i jorda hos oss. I vi har valgt i ha alle farger i nettbutikken, siden de to sortene vi har forsøkt oppførte seg helt likt. Nelliker nyter et slags comeback for tiden, etter mange år med undervurdering og begravelsesassosiasjoner. Jeg synes de er supersøte og elsker duften, dessuten er de av de mest holdbare snittblomstene som finnes. Chabaudserien er en over 100 år gammel serie fra Frankrike, en tidløs sjarmør som er lettdyrket fra frø og frisk og sunn i hagen. De blomstrer lenge og gir mange blomster pr plante.


I fjor hadde vi en sort med sommerfloks; Tapestry mix. Den har vi i år og, men den har fått følge av to sorter til, Cherry Caramel og Blushing Bride. Tapestry mix er en utmerket sort hvis du vil ha stort fargeutvalg, men hvis du vil spesialisere litt mer er de to andre gode valg. Sommerfloksene dyrker vi mye av, og bruker gjennom hele sesongen. Plantene er ikke så høye, og stenglene litt krokete, så selv om de egner seg dårlig til bunter, passer de utmerket i buketter hvor de kan fylle ethvert lite tomrom og forskjønne buketten med både sin ynde og sin nydelige duft. Det er stor variasjon i blomsterhodenes fargesammensetting. Søtere blomster enn dette skal være vanskelig å finne!

Rudbeckia eller lodnesolhatt har vi dyrket i alle år, og favoritten over alle favoritter er sorten Sahara. I år er første gang vi har fått tak i frø av den til nettbutikken, og det er vi glade for. Sahara har de nydeligste dempede varme farger og nyanser, fra terracotta, gammelrosa, lysebrun, sennepsgul, vi finner alltid noe vi vil bruke blant de. I 2018 fikk vi kjempeavling, fordi feltet fra 2017 hadde faktisk overvintret og kom ivrig opp igjen. Rudbeckia er en staude der det er varmere vintre, men her er overvintringen svært usikker. Men på bildet under ser dere de plantene som hade overvintret, bildet er tatt midt i juli og da hadde de allerede blomstret en god stund.

Så vil vi nevne noen nye økologiske frø. Utvalget av økologiske frø til spesialisert snittblomstdyrking er ikke stort, derfor bruker vi mest uøkologiske frø som vi får dispensasjon til å bruke. Det betyr ikke at det ikke finnes økologiske blomsterfrø, men sortene er mindre spesialiserte, mer generelle hagesorter. Innenfor dette synes vi Solhatt økologiske frø har det beste utvalget. Vi har plukket ut noen av disse og av nyheter i år er sibirvalmue, purpursolhatt og oregano, fra før har vi dusksalvie, kornblomst, honningurt, karse og nigella.
Det er fortsatt vinter, men planleggingen av årets dyrking er i gang for lenge siden. Blomsterdrømmer er en av vinterens kjæreste hobbyer, så det er bare å nyte tiden. Snart kan vi begynne å så, og vi krysser fingrene for at vinteren forlater oss litt tidligere i år enn i fjor.

KONTAKT OSS


TELEFON: 46516511
EPOST: post@blomsterhagen.no

BESØKSADRESSE: 

Plogveien 100, 0681 Oslo

  • Facebook
  • Instagram

ØNSKER DU Å MOTTA NYHETSBREV?